Deloitte živě 

Ze stážisty seniorním analytikem aneb jak se kariérně roste v IT auditu v Deloitte

Letos v řádném termínu dokončuje vysokou školu, přesto si už během studia dokázal velmi slibně nastartovat svoji kariéru v Deloitte. Ze stážisty se Vašek Mudra během jednoho a půl roku vypracoval až na pozici seniorního analytika v oddělení IT auditu. Jak se mu to podařilo? Co ho na této práci nejvíc překvapilo? Přečtěte si rozhovor o tom, jak lze v Deloitte skloubit kariéru se studiem a co obnáší práce v IT auditu.

Vašku, když jsi před  rokem a půl nastupoval do IT auditu, věděl jsi, co to vlastně obnáší a co tě čeká?

Přiznám se, že to jsem úplně přesně nevěděl. Měl jsem tehdy vystudované systémové inženýrství a informatiku a začínal jsem studovat navazující magisterský obor projektové řízení, a tak jsem hledal nějakou práci na pomezí IT a businessu. A v IT auditu jsem viděl potenciál, takže jsem to zkusil. I když se ukázalo, že moje představy o tom, co tato práce obnáší, nebyly úplně přesné.

Co tě na té práci nejvíc překvapilo?

Myslel jsem si, že to bude zaměřené vyloženě na prověřování IT prostředí. Ale ono to, co děláme my, je hodně závislé na finančním auditu. My se specializujeme především na rizika, která jsou relevantní pro finanční audit.

Deloitte poskytuje služby IT auditu klientům zdarma jako bonus právě k finančnímu auditu. Proč si myslíš, že je to důležité?

IT audit sám o sobě je důležitý, protože dneska je veškeré intelektuální vlastnictví firmy uložené v informačních systémech nebo v IT všeobecně. A v momentě, kdy jsou ty systémy nějak zranitelné a napadne je nějaký útočník, může o té firmě zjistit úplně všechno. Z hlediska finančních dat, což je náplň naší práce, je to důležité proto, že i účetnictví, například finanční výkazy, jsou dnes zpracovávány v informačních systémech. Takže je třeba zajistit, aby tam byla správně řízená přístupová práva, aby se tam dostávali jenom lidi, kteří se tam mají dostat, a aby data nemohl nikdo pozměnit nějakým neoprávněným způsobem.

Seriál o IT auditu v Deloitte – přečtěte si předchozí díly:

IT auditor není ajťák. Jaká je jeho role? Poznejte klíčovou profesi budoucnosti

Firmy stále nemají dostatečně zabezpečené citlivé údaje, silná hesla ani vyřešená rizika spojená s odchodem zaměstnanců

IT audit jako příležitost pro mladé vysokoškoláky bez praxe i vstupní brána do Deloitte

Co tě na IT auditu nejvíc baví?

Já to vidím jako příležitost. Je to moje první reálná pracovní zkušenost. V tomto ohledu si myslím, že jsem si vybral dobře. Že za ten rok a půl, co tady pracuji, jsem se naučil spoustu věcí, nejen těch technických, ale také soft skills, především vyjednávání a komunikační schopnosti. Na začátku, když jsem nastoupil, měl jsem velký stres z toho, jít ke klientovi a mít schůzku, ale dnes už to vnímám jako samozřejmost a nedělá mi to problém.

Co dalšího je podle tebe na tomto oboru atraktivní?

Člověk má možnost potkávat se a jednat se spoustou zkušených IT manažerů, kteří vedou IT oddělení ve velkých podnicích a bankách. IT prostředí klientů je velmi různorodé, setkáváme se u nich s různými technologiemi, nikde tudíž není práce úplně stejná. Rozhodně to není stereotypní práce.

Můžeš nám popsat svůj běžný den?

Musím říct, že běžný den úplně popsat nejde. Záleží na tom, v jakém se nacházíme období. My máme hlavní sezonu od listopadu do března, kdy jezdíme hodně za klienty po celé republice a je to dost nabité. A pak zase od dubna do září či října je to trošku volnější. V této části roku se snažíme zlepšovat naše interní procesy, naši metodiku a školíme se. Je to fajn, protože neděláme pořád to samé.

Říkáš, že máte klienty po celé republice. Znamená to, že se v IT auditu hodně cestuje?

Cestuje se docela dost, tedy především v té hlavní sezoně. Klienty máme opravdu po celém Česku, od Chebu až po Ostravu. Takže se člověk podívá na zajímavá místa a práce není jednotvárná. Časově to nemáme až tak náročné jako finanční auditoři, kteří jsou u jednoho klienta od pondělí do pátku. My jsme tam spíše jeden den, jen občas dva tři dny.

Ty ses za rok a půl a navíc při studiu vysoké školy vypracoval na seniorního analytika. Můžeš popsat svoji dosavadní kariérní cestu?

Nejprve jsem zde byl asi sedm osm měsíců jako stážista. Měl jsem na starosti především takové podpůrné práce, nicméně i tak jsem dostal příležitost si nějaké odborné činnosti zkusit sám. Nebylo to vyloženě jen o tom, že bych někomu celou dobu pouze pomáhal, ale kolegové mě zapojili do celého procesu, a to mě bavilo. Pak jsem dostal příležitost nastoupit na částečný úvazek jako analytik. To už jsem měl nějaké vlastní klienty a vlastní zakázky, samozřejmě menšího rozsahu a s podporou  manažera. A asi půl roku nato jsem byl povýšen na seniorního analytika.

Proč myslíš, že k tomu došlo?

Bylo to asi proto, že jsem v té době pracoval na jednom větším projektu, na auditu banky, samozřejmě pod dohledem starších kolegů, kde jsem měl docela velkou zodpovědnost, nebo jsem to alespoň tak cítil. A asi jsem se osvědčil, tak jsem byl povýšen.

Bylo těžké skloubit práci se studiem?

Nikdy to nebyl vyloženě problém, vždy bylo možné se dohodnout. Na začátku každého semestru jsem se domluvil s manažery, v jaké dny budu potřebovat jít do školy a kdy můžu být v práci, případně kdy budu pracovat vzdáleně. Samozřejmě byly situace, kdy toho bylo více, např. z důvodu souběhu hlavní auditní sezóny se zkouškovým obdobím v lednu, ale je to hlavně o domluvě. V našem týmu je u studentů škola na prvním místě, když tedy bylo potřeba se učit na zkoušky, státnice nebo psát diplomku, vždy mi manažeři vyšli vstříc.

Muselo to být časově náročné období. Měl jsi a máš čas na osobní život?

Čas na osobní život určitě je. Rozhodně bych neřekl, že se kvůli práci v IT auditu nemůžu věnovat aktivitám, kterým se ve volném čase věnovat chci.  Samozřejmě je to asi jako všude – někdy je to s volným časem lepší, jindy horší. U nás to hodně souvisí s průběhem auditní sezony. V období hlavní sezony je to hodně nabité, nicméně na druhou stranu máme poměrně klidné léto. Práci si do jisté míry můžeme organizovat sami, takže to hodně záleží na preferencích – kdo si chce udělat na svoje aktivity čas, ten si ho udělá.

Jak bys popsal atmosféru ve vašem týmu?

Tým je super a jsou tam strašně fajn lidi. Každý měsíc míváme pravidelná neformální setkání, kdy jdeme třeba na laser game, na bowling apod. A do toho se scházíme i mimo tyto pravidelné akce. Občas třeba jdeme po práci na pivo atp. Musím říct, že jedna z věcí, která mě po nástupu sem překvapila a která mě baví, je, že je tady s lidmi zábava i v práci, že se nenudíme a během dne si běžně povídáme. Kromě toho spolu samozřejmě chodíme na obědy.

Proč si myslíš, že pro tebe bylo dobré začít kariéru právě v Deloitte?

Protože je tady flexibilní prostředí. Mohl jsem pracovat při studiu, mohl jsem si to nastavit, jak jsem potřeboval – samozřejmě po konzultaci s manažery. Je tu individuální přístup k lidem a možnost k dalšímu rozvoji. A protože je tady strašně super atmosféra.

Co bys vzkázal lidem, kteří zvažují, že by si IT audit vyzkoušeli?

Ať se nebojí slova „audit“. Občas mám pocit, že tohle slovo některé lidi straší, ale nevidím k tomu důvod. Spousta lidí si představí pod auditem to, že bude firmy jen otravovat, kontrolovat a prověřovat. Ale já si myslím, že to je zajímavá práce, ideální pro lidi, kteří možná ještě přesně nevědí, čemu se chtějí věnovat, co rádi komunikují s lidmi a chtějí se rozvíjet v různých oblastech IT i businessu.

Kariéra v Deloitte Kariéra v auditu IT audit

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right